Aktiviteter 2013


Bokbord på Värmländska bokmässan

 Vid Geijersamfundets bokbord.  Kent Hägglund t v och Henrik Flemberg t h.

På Värmländska bokmässan den 1-2 november förra året hade Geijersamfundet ett eget bokbord med nyutgåvan av Geijers översättning av Shakespeares Macbeth, som tagits fram i samarbete med Shakespearesällskapet. På plats båda dagarna fanns Geijersamfundets sekreterare Henrik Flemberg och Shakespearesällskapets Kent Hägglund.

Årsmötet 2013

Årsmötet ägde rum den 22 april kl 18.00 2013 i Biskopsgården. Efter musik av elever från Geijerskolan och årsmötesförhandlingar talade kvällens gäst, Shakespearekännaren, FD Kent Hägglund. Det blev en intressant stund  med samtal och frågor utifrån en inte så vanlig infallsvinkel beträffande Geijer.

Geijersamfundet på Skansen
 

Den 31 mars presenterade Geijersamfundet sig på Skansen tillsammans med Shakespearesällskapet, i DELS' serie Litterära matinéer, i Ordenshuset för c:a 40-50 ivrigt
lyssnande människor. Efter välkomsthälsning av Catharina Söderbergh, DELS, presenterades Shakespearesällskapet av Roland Heiel, som sjöng sånger ur skaldens dramer och poesi, och Kent Hägglund som talade. Sedan sjöng medlemmen i OD Carl Nygårdh till pianoackompanjemang av Mats Wessling, båda Uppsala, Geijers Natthimlen. Henrik Flemberg talade sedan om Geijer, varefter musikerna avslutade med fyra Geijersånger. Stora ovationer! Vi hade bokbord och pratade med många människor.

Geijers översättning av Macbeth

Geijersamfundets planer på en bok om Erik Gustaf Geijers översättning av Shakespeares drama Macbeth går vidare.  Liksom förberedelserna på att ge ut en bok om Geijer för unga människor. 2013 har det gått 200 år sedan Geijers översättning av Macbeth, den första hela Shakespearepjäsen på svenska.

 Samfundsarkiv

Samfundets olika arkivalier och handlingar under 60 års tid samlades  in och sorterades för att sedan till största delen hamna på ett externt arkiv i Karlstad. 

Kulturdagar på Geijersgården

Nytt för i år på Geijersgården i Ransäter var en veckas kulturdagar. Ingela af Geijerstam rapporterar och Bengt af Geijerstam fotograferade:

Kulturdagarna på Geijersgården genomfördes 1 till 7 juli. – Härliga dagar, tycker vi som var med och arrangerade evenemanget. – Roligt att ni öppnar gården för allmän visning, ansåg våra besökare. Drygt hundra personer dök upp och visades runt under cirka en timme av någon av oss ”värdar” på plats. Det var både nyfikna turister och intresserade personer från trakten.  
  
Vi hade satt upp affischer om evenemanget på snart sagt varje anslagstavla och turistförening. Dessutom fick vi god pr av de lokala medierna, Nya Wermlandstidningen och Värmlands Folkblad hade var sin artikel, och vi blev också intervjuade åtta minuter! i lokalradion.
   Att anordna Kulturdagar på släktgården var ett gott försök att visa att vår gård fortfarande lever och att vi har något att vara stolta över som vi gärna vill visa upp. Nytt var att vi hade hängt en liten utställning med åtta av Bengt af Geijerstams bilder från Järnets rike i entrén till museet och vi hade också en liten informell invigning av denna. Per Geijer höll tal, vi ”klippte” de gyllene bandet (juldekoration hittad i källaren) och vi skålade i cider. Bättre kunde det inte vara! Solen sken på oss, som den gjorde de flesta av dagarna, och allt kändes glatt och otvunget.
   Två kvällsaktiviteter hade vi också ordnat. Torsdagen den 4 juli var det soaré, vi samlades först i museet för att hälsa välkomna, sedan spelade den duktige pianisten Pelle Östlund Geijermusik på pianot i matsalen (Erik Gustafs hammarklavér gick tyvärr inte att stämma) och litteraturhistoriken Bengt Larsson läste texter av Geijer och berättade om hans betydelse både i samtiden och i våra dagar. Vi serverade kaffe och kaka till den som ville ha, och kvällen blev mycket uppskattad av alla närvarande.

   – Ännu ett plus var att Bengt Larssons hustru Cecilia Hammarlund, som är intendent på Nordiska museet, tog några av visningarna och dessutom lärde oss andra ”guider” lite mer om de historiska föremålen i museet.


Lördag 6 juli underhöll skådespelarna Peter Stefansson (bekant för alla oss som var med på släktmötet 2012) och Eva-Mi Tapper en tacksam publik med skrönor, värmlandshistorier, allsång och diktläsning. Trappen bakom museet blev en passande scen, publiken satt i halvcirkel på stolar i gräset, skrattade och till och med fällde en tår ibland.

 

Söndagen packade vi som var kvar ihop våra tillhörigheter och lämnade med ett visst vemod Geijersgården för denna gång. Förutom allt det positiva som själva Kulturdagarna innebar hade vi dessutom haft väldigt trevligt i det ”kollektiv” som vi varit del av under en vecka. Deltagarna hade varierat, men som mest hade vi i stort fyllt hela gården inklusive Annersia .
   Vi som var delaktiga i Kulturdagarna på gården var Ingela af Geijerstam och Bengt af Geijerstam (som bidragit med bilderna här), Per Geijer (vår eminente ordförande), Gun Nisser (som bakade härliga kakor och såg till att allt var snyggt och fint), Monica Geijer (som kokade kaffe och gjorde sallader med den äran), Ann-Sofi Lidén (som ordnade att vi fick fina affischer) och Sven Ullman (som hade sitt livs första guidningar). Dessutom fick vi god hjälp och support av Ubbe, Nenne och lilla Emelie, och inte att förglömma av våra gäster Bengt Larsson och Cecilia Hammarlund. Marina Mattsson, vår ”husformgivare” fick också möjlighet att tillsammans med maken Roy verkligen se att gården var till och med ännu finare än hon sett på alla bilder.
   Ja, så återvände vi till våra andra liv med en rik upplevelse i bagaget. Och med en stark känsla av att Geijersgården lämnat ett avtryck på Värmlandssommaren 2013!