Aktiviteter 2021

Digitalt årsmöte 2021

Årsmötet i Geijersamfundet 2021 planerades att äga rum på Residenset den 22 september. Vi hade alla sett fram emot att få träffas och förutom årsmötesförhandlingar få lyssna till sång och musik och ett samtal mellan två forskare. Tyvärr fick vi tänka om och även detta årsmöte tvingades genomföras digitalt. Detta för att följa de direktiv Folkhälsomyndigheten och regeringen proklamerat. Det var nio deltagare som träffades framför datorskärmarna den 22 september kl. 18.00  

Under november månad hoppades vi kunna bjuda in medlemmarna till Residenset för att då lyssna den programpunkt som var tänkt att ske under årsmötet med Rolf Ahlzén, docent i medicinsk humaniora, och Malin Rönnblom, professor i statsvetenskap, somskulle samtala utifrån rubriken ”Demokratiutmaningar; 100 år med allmän och lika rösträtt med koppling till Geijer”. Den gick heller inte att genomföra.

Klicka nedan för att läsa samfundets årsberättelse för år 2020:

Geijerssamfundet Årsberättelse 2020

Kvällssamtal online

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torsdagen den 18 februari genomfördes ett kvällssamtal online m boken och temat Vårt enda liv. Finns den sekulära tron?

Boken Vårt enda liv” av svenske filosofiprofessorn Martin Hägglund, Yale University, har uppmärksammats för synen på att livets värde består i att det är ändligt, i kontrast till synen på det oändliga livet. I ett direktsänt samtal via webben, reflekterade och diskuterade biskop Sören Dalevi, tillika vice ordförande i Geijersamfundet, med Rolf Ahlzén, läkare och etiker tillika styrelseordförande i Geijerskolan. Samtalet leddes av frilansjournalisten Annika Lindqvist.

 Kvällen arrangerades av Humanisterna i Värmland i samverkan med Geijersamfundet, Svenska kyrkan i Karlstads stift och Karlstads Humanistiska Förening.

Geijers pianokvintett i f-moll

Den 20 mars 2021 var Svenska Akademien värd för ett direktsänt program i seminarieserien "Akademierna och musiken" från Börssalen. Stortorget. Det var en intressant och njutbar eftermiddag med ett mycket intressant och inspirerande föredrag av Horace Engdahl, som gav en fin bild av Geijers musikaliska liv och inflytande (sändningens första timme). Och därefter en helt underbar konsert (sista halvtimmen) med Geijers pianokvintett i f-moll, som framfördes av musikerna Anders Kilström, piano, Anders Lagerqvist och Per Öman, violin, Jonna Inge, viola samt Kati Raitinen, cello.
Pianokvintetten har endast uppförts vid några mycket sällsynta tillfällen tidigare.
Musiken var ett av Erik Gustaf Geijers fem fingrar, och som Horace Engdahl säger i föredraget:
”Inget annat i samtiden låter som Geijer. Melodiken blänker och överraskar”.

Nu finns hela sändningen att se, och musiken att avnjuta, på YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=MmOEBN0bvik

 

 

 

 

Sju linjer